Handige tips voor het snoeien van jouw laurier

Laurier

Wanneer je zo’n veelzijdige sierplant als een laurier in huis en/of tuin neemt, dan wil je dat deze natuurlijk zo lang mogelijk zijn vorm behoudt. Deze wintergroene plant kan met goede verzorging meer dan honderd jaar worden.

Mooie vorm behouden

De mooie vorm die ze van nature hebben neemt elk jaar een klein beetje toe in omvang en grootte. Mochten ze dit niet doen, dan schaadt dit hun eigen gezondheid en uitzicht. Jonge takken zorgen voor een dichtere structuur en jonge scheutjes priemen wat uit vorm. Jij wil natuurlijk de perfecte vorm behouden. Snoeien en/of scheren is dus noodzakelijk.

Een knip hier, een knip daar, zo krijg je een knap vormbehoud van jouw laurier jaar na jaar!

Verschil tussen snoeien & scheren

Snoeien impliceert het gebruik van een snoeischaar. Hierbij is het de bedoeling dat je dus takje per takje gaat afknippen waar er een teveel aan groei is gevormd. Je krijgt hier een heel mooi resultaat, maar moet erg geduldig zijn.

 

Bij het scheren gebruik je een haagschaar of heggenschaar; dit kan met de hand zijn of automatisch. We geven zelf de voorkeur aan een handheggenschaar, waarbij je meer precies kan werken en bruine randjes vermijdt.

Jaarlijks (meermaals) scheren?

Eigenlijk volstaat het om jouw plant 1x per jaar te scheren. Twee keer kan een nog verfijnder resultaat geven, maar het is niet uiterst noodzakelijk. Je plant de scheerbeurt best tijdens de winterse rustperiode vanaf november. Voer dit zéker uit voor maart, maar we raden dus aan het voor de jaarwisseling uit te voeren.

Met haagschaar in de hand, houdt de laurier stand. Een scheerbeurt met liefde en precisie, geeft hem een blijvende allure!

Een tweede bijkomend snoeimoment kun je plannen in de vroege zomer. Dan blijven de planten de rest van het jaar mooi in vorm, heb je minder kans op insecten en verdampen de planten minder. Enkel maar voordelen dus!

Planten en bomen van de hoogste kwaliteit