Familiebedrijf sinds 1970

Andere

Samen met zijn echtgenote, Annie Seys, startte André Devisch begin jaren 70 te Jabbeke een eigen tuinbouwbedrijf. Oorspronkelijk kweekten ze er enkel sla en tomaten, zowel in volle grond als onder glas. Na de eerste jaren schakelden ze over naar andere teelten en kozen ze voor perkplanten en Erica gracilis tot ze de liefde voor Laurier ontdekten. 

De Brugse laurier

Als zoon en dochter uit een rasechte landbouwerfamilie ging de stap naar tuinbouw  vrij vlot. Ze raakten geïnspireerd door het verhaal van de Brugse laurier: voor WOII vond je namelijk tientallen kwekerijen in en rond de West-Vlaamse hoofdstad. De oorlog hakte er snoeihard in en na 1945 bleef er nog weinig over van de lauriertraditie.

André en Annie blaasden samen terug leven in de sierteelt en lieten de nobele laurier helemaal heropleven. Ze bouwden expertise op in Laurus Nobilis en zorgden voor een optimalisatie van tuinbouwsystemen, met een patent op hun beregeningsysteem.

Bouw van de Orangerie

De totstandkoming van de orangerie vloeide voort uit de behoefte aan een hoge serre waarin onze planten, die tot wel 5-6 meter reiken, tijdens de wintermaanden onderdak konden vinden. Eerst werd gestart met de bouw van de imposante hoofdserre en daarna kreeg het gebouw zijn definitieve karakter met de toevoeging van de imposante orangerie.

Deze uitbreiding zorgde voor nieuwe mogelijkheden en wordt sindsdien hoofdzakelijk gebruikt als overwinteringsruimte. Daarnaast doet de orangerie dienst als veelzijdige ruimte voor evenementen en tentoonstellingen. Een waarlijk uniek architecturaal meesterwerk dat niet alleen klasse en stijl belichaamt, maar tevens een blijk is van doordachte functionaliteit en esthetiek.

Een nieuwe generatie lauriertelers

Als authentiek familiebedrijf duurde het niet lang voor ook zoon en dochter Lauretum vervoegden. Elie volgde eerst een doorgedreven opleiding in de Verenigde Staten om volledig klaargestoomd te worden voor de laurierbusiness. Sybiel nam de commercialisatie van het bedrijf voor haar rekening en ging met een fijnzinnige toets ook de decoratieve toer op.

Uitbouw van expertises

Vandaag staat Lauretum internationaal bekend als markleider. We hebben een ruim en gevarieerd aanbod van winterharde, groenblijvende en meerstammige planten en staan onze klanten bij met persoonlijk advies op maat. Om die service te kunnen behouden, besloten we in 2019 om elk onze eigen weg in te slaan en zo onze passie verder uit te bouwen.

Elie en Marian leggen het accent op de productie van de laurier onder de naam Laurica-Plants voor de groothandel. 

 

Sybiel en Tom focussen zich samen met hun team op verdere kweek van laurier en andere planten voor particulieren en bedrijven. Ook voor huurplanten en events kan je bij hen terecht. 

Garden Boutique

Om ons  ruim assortiment kwaliteitsvol groen een geschikte plaats te geven op onze kwekerij, hebben we in 2020 ook officieel de Garden Boutique ingehuldigd. In Jabbeke vind je een ruime keuze aan winterharde, groenblijvende meerstammige en solitaire planten en bomen. Een oase van groen waar je heerlijk kan onthaasten en je inspiratie vindt voor eigen tuin. 

Planten en bomen van de hoogste kwaliteit