Lauretum
Zomerweg 20
B 8490 Jabbeke
T +32(0)50 81 17 43
F +32(0)50 81 40 03
E info@lauretum.be
lauretum

Snoeien doet groeien. Hoe meer u snoeit, hoe compacter en voller de plant wordt. Met de hand snoeien met een snoeischaar geeft het beste resultaat. Grotere planten kunnen soms ook met de haagschaar gesnoeid worden.

Zomersnoei
Opdat de plant zijn mooie vorm zou behouden, worden de sterkste scheuten van iets oudere planten (vanaf 4 à 5 jaar) in de loop van de zomer ingesnoeid. Hoe sterker de scheut; hoe korter hij kan gesnoeid worden. Ze zullen later ook weer het sterkst groeien.

Bij een snoeibeurt voor juli is de kans groot dat elke gesnoeide scheut zich verdubbelt, met als resultaat een compactere en vollere plant.

Wintersnoei
Wintersnoei gebeurt van november tot maart. Dan worden de planten echt ‘gevormd’. Bij de jaarlijkse wintersnoei wordt bijzondere aandacht besteed aan het in evenwicht brengen van de plant. Een piramidevormige plant moet onderaan bijvoorbeeld een even wijde begroeiing hebben vanaf de hoofdstam. Bij een bol op stam moet de bol natuurlijk centraal op de stam blijven.

De plant mag elk jaar slechts enkele centimeters in diameter toenemen. Hoe korter u terugsnoeit, hoe mooier en compacter de plant wordt. Dat is ook belangrijk voor de stevigheid van de plant als hij regen en wind moet trotseren.

Bij jonge planten kan de vormsnoei zonder hulpmiddelen gebeuren. Het geoefend oog van de vakman volstaat. Bij oudere en zeker grote bomen is het handig om voor de kegel of zuilvormen en een snoeimal en voor de bolvormen een meetkoord te gebruiken.

lauretumlauretumlauretum